"AB InBev plant grootste obligatielening ooit"

Bierproducent AB InBev zou via de uitgifte van obligaties 55 miljard dollar willen ophalen. Dat moet de overname van concurrent SABMiller helpen bekostigen. Volgens het persagentschap Bloomberg gaat het om de grootste uitgifte van obligaties ooit.

Enkele dagen geleden aanvaardde de Zuid-Afrikaans/Amerikaanse biergroep SABMiller -de tweede op de wereld- een overnamebod van 92 miljoen euro door AB InBev uit Leuven, de grootste bierproducent. Dat zou een gigant creëren die 30% van de wereldwijde biermarkt in handen zou krijgen.

De superlatieven slaan niet enkel om de omvang en de omzet of de prijs, maar ook op de financiering daarvoor door AB InBev. Volgens Bloomberg zou AB InBev nu 55 miljard dollar willen ophalen via de uitgifte van obligaties. Die zouden in verschillende munten worden uitgegeven met verschillende vervaldata. Nog eens 10 tot 15 miljard dollar zou binnengebracht worden via directe leningen bij de banken.

Het zou gaan om de grootste obligatielening ooit voor een bedrijf, groter dan de 49 miljard dollar die de Amerikaanse telecomgroep Verizon in 2013 moest ophalen om het Britse Vodafone uit een joint-venture in de VS uit te kopen.

Onder meer de Bank of America en de Spaanse Banco Santander zouden betrokken zijn bij de financiering van de bierdeal.