"Vluchtelingen brengen ziektes mee"

Volgens de grootste oppositiepartij in Polen brengen de duizenden vluchtelingen die naar Europa komen, gevaarlijke ziektes met zich mee. Die partij wint wellicht de volgende verkiezingen. Nochtans hebben EU-gezondheidsinstellingen niets gemerkt van een toename van een aantal ziektes.

De nationalistische partij Recht en Rechtvaardigheid (PiS) van Jaroslaw Kaczynski (foto) zal wellicht de verkiezingen op 25 oktober winnen. De houding van die partij tegenover de vluchtelingencrisis kan dat tot problemen met andere EU-lidstaten leiden.

Volgens woordvoerders van die partij zijn er nu al ziektes opgedoken die lange tijd niet meer voorkwamen in Europa. De PiS maakt melding van cholera op de Griekse eilanden en dysenterie in de Oostenrijkse hoofdstad Wenen.

Nochtans hebben de overheden in Athene en Wenen niets gemeld over een toename van ziektes sinds de toestroom van vluchtelingen op gang kwam en ook Europese gezondheidsinstellingen hebben geen enkele melding van een toename van ziektes in gebieden waar er veel vluchtelingen zijn.

De PiS speelt wellicht met succes in op de angst van veel Polen en andere Oost-Europeanen tegenover de komst van vluchtelingen, vooral dan uit het Midden-Oosten en Afrika.

Polen heeft het EU-spreidingsplan voor 120.000 vluchtelingen aanvaard en zal er daarvan 4.500 opnemen, bovenop de 2.000 mensen die dit jaar al in Polen onderdak hebben gekregen.

De PiS belooft nu echter dat ze geen mensen uit Irak of Syrië zal aanvaarden als ze de verkiezingen wint.