ABVV voert actie tegen dagcontracten voor uitzendkrachten

De socialistische vakbond ABVV vindt dat er te veel interim-contracten van één dag worden gebruikt. Daarom voert de bond vandaag actie aan de kantoren van Federgon, de beroepsvereniging van de uitzendkantoren. Federgon nuanceert de cijfers van het ABVV en zegt dat sommige sectoren gewoon niet zonder dagcontracten kunnen.

Volgens de wet kan een dagcontract alleen als een bedrijf plots nood heeft aan flexibele werkkrachten voor een korte periode, maar in de praktijk nemen veel bedrijven en interimkantoren het niet zo nauw met die regels, zegt Dominique Meyfroot van het ABVV.

"Wij hebben duidelijke bewijzen dat er oneigenlijk gebruik gemaakt wordt van de dagcontracten. Wij baseren ons daarvoor in hoofdorde op de statistieken van de RSZ. Die spreken boekdelen, 60 procent van alle uitgeschreven uitzendcontracten zijn dagcontracten." Daarnaast zijn er volgens Meyfroot 12.000 uitzendkrachten die op permanente basis werken met alleen maar dagcontracten.

Het ABVV voert om 11 uur actie aan de kantoren van Federgon in Brussel. De vakbond organiseert deze week de campagne "De week van de uitzendkracht".

Federgon: "Juiste cijfer is 10 procent"

Federgon nuanceert de cijfers van het ABVV. "Het juiste cijfer is dat 10 procent van de uitzendactiviteit gedekt wordt door dagcontracten", zegt algemeen directeur Herwig Muyldermans. "In een aantal sectoren en een aantal gevallen is er nood aan het gebruik van dergelijke contracten. Ik heb het dan over de horecasector, de logistiek, de transportsector."