Akkoord bij Brugse afvalintercommunale IVBO

Het personeel van de Brugse afvalintercommunale IVBO heeft met een ruime meerderheid ingestemd met een nieuw uitgewerkt sociaal akkoord. Dat meldt de intercommunale en wordt bevestigd door de vakbonden.

Precies twee weken geleden brak een staking uit bij de afvalintercommunale die een week zou duren. Vooral een nieuw uitgewerkt werkrooster stootte een honderdtal afvalophalers tegen de borst. Zij zouden een vrije halve dag moeten opgeven.

"Het nieuwe akkoord raakt niet aan de werkweek met twee volle en drie halve dagen, maar op de halve dagen moeten de afvalophalers zes in plaats van vijf uur werken, op de volle dagen werken ze een kwartier minder dan de huidige tien uur", aldus Johan Beernaert van ACV. "Dat was het belangrijkste punt. Er zijn ook nog enkele kleinere ingrepen zoals de reductie van het aantal bloedgiftedagen en familiaal verlof."

De ingrepen passen binnen een ruimer optimalisatieplan van de Brugse afvalintercommunale. Met dit besparingsplan moet IVBO er in slagen om tegen 2017 twee miljoen euro te besparen.