Artur Mas stapt wel omringd door fans naar de rechter

De Catalaanse minister-president Artur Mas verschijnt vandaag voor de rechter in Barcelona. Hij wordt beschuldigd van burgerlijke ongehoorzaamheid voor de organisatie van een referendum over de onafhankelijkheid van Catalonië in 2014.

De 59-jarige Mas kwam bij het gerechtsgebouw aan, vergezeld van leden van zijn regering, 400 onafhankelijke burgemeesters en enkele duizenden sympathisanten.

Mas had de Catalanen op 9 november 2014 over de onafhankelijkheid van de regio willen laten stemmen. Toen het geplande referendum door het Spaanse Grondwettelijk Hof werd verboden, organiseerde hij een niet-bindende volksraadpleging. Die werd door de rechters eveneens illegaal verklaard, maar vond toch plaats.

Twee miljoen mensen -meer dan een derde van de stemgerechtigden- namen deel. Ruim 80 procent sprak zich voor een afscheuring van Spanje uit. Omdat het Constitutioneel Hof na een veto tegen een oorspronkelijk gepland referendum ook de niet-officiële volksraadpleging had verboden, werd Mas door de procureur aangeklaagd.