Assange mag ambassade niet verlaten ondanks schouderpijn

Groot-Brittanië heeft geweigerd om de Julian Assange, de Australische oprichter van de klokkenluiderssite WikiLeaks, toelating te geven om de ambassade van Ecuador in Londen te verlaten. Dat heeft de minister van Buitenlandse Zaken van Ecuador, Ricardo Patino, meegedeeld. Assange had om een vrijgeleide gevraagd om de "hevige pijn" aan zijn rechterschouder te laten onderzoeken.

"We hadden de Britse regering gevraagd om hem wegens strikt humanitaire redenen een vrijgeleide te verlenen, zodat Julian Assange een MRI-scan kon laten nemen", verklaarde Patino aan de pers.

Maar volgens de minister heeft de Britse regering aangegeven daar niet op in te willen gaan. "Het antwoord dat we van het Verenigd Koninkrijk ontvangen hebben, luidt dat hij de ambassade op ieder moment en voor gelijk welke medische reden mag verlaten, maar dat het Europees aanhoudingsbevel van kracht blijft", zo klinkt het. Met andere woorden: van zodra Assange de ambassade verlaat, riskeert hij te worden aangehouden.

Tegen Assange loopt al sinds november 2010 een Europees aanhoudingsbevel, omdat een Zweedse vrouw hem van verkrachting beschuldigt. De klokkenluider heeft zijn toevlucht gezocht tot de ambassade van Ecuador in Londen, waar hij al sinds 2012 verblijft. Assange vreest dat de Zweedse overheid hem wil uitleveren aan de Verenigde Staten, waar hij dreigt te worden vervolgd voor het bekendmaken van geheime documenten.