AZG: "VS wist dat te bombarderen gebouw een ziekenhuis was"

De Verenigde Staten wisten dat het gebouw in Kunduz dat zij gingen bombarderen, een ziekenhuis was. Dat heeft Meinie Nicolai van Artsen Zonder Grenzen (AZG) gezegd aan het Amerikaanse persagentschap AP.

Nocolai maakte duidelijk dat alles wijst op een intentionele aanval. Het ziekenhuis werd op 3 oktober vijf keer op een uur tijd bestookt door een C-130-bommenwerper, ondanks de noodoproepen van het AZG-personeel. Er vielen 22 doden en 37 gewonden.

Volgens AP hebben de VS de dagen voorafgaand aan het bombardement op het AZG-hospitaal inlichtingen over het gebouw verzameld en zijn zij tot de conclusie gekomen dat de medische faciliteit een "uitvalsbasis voor een Pakistaanse agent die activiteiten van de taliban coördineerde" was. Volgens AZG was in het hospitaal geen taliban of wapen aanwezig.

Indien de intentionaliteit hard kan worden gemaakt, betreft het bombardement een oorlogsmisdaad.