België trekt 7,5 miljoen extra uit voor noodhulp in Syrië en Irak

België trekt voor dit jaar 7,5 miljoen euro extra uit voor humanitaire noodhulp in Syrië en Irak. Dat heeft minister van Ontwikkelingssamenwerking Alexander De Croo (Open VLD) aangekondigd bij een bezoek aan een kamp met Syrische vluchtelingen in de buurt van de Turkse stad Gaziantep. Hij pleit er ook voor om de buurlanden van Syrië financieel te ondersteunen zodat ze de vluchtelingen kunnen integreren in hun maatschappij.

De Croo is sinds gisteren in Turkije. Hij heeft er een ontmoeting gehad met António Guterres (foto), de Hoge Commissaris voor de Vluchtelingen van de VN. Hij woonde ook een forum bij over migratie en ontwikkeling en bezocht een vluchtelingenkamp in het grensgebied met Syrië.

Het extra geld dat hij daar beloofde, komt bovenop de 44,16 miljoen euro die ons land dit jaar al toezegde voor de regio rond Syrië en Irak. Van de 7,5 miljoen euro gaat 5 miljoen naar inspanningen van het Rode Kruis in Syrië, de overige 2,5 miljoen is voor de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR in Irak.

De minister pleit voor een andere aanpak van de crisis. Hij wil dat het mogelijk wordt voor de vele Syrische vluchtelingen die zich in de buurlanden (Syrië, Turkije en Libanon) bevinden, om zich daar te integreren in de maatschappij. Nu is dat heel moeilijk, onder meer omdat ze de mogelijkheid niet krijgen om legaal te werken. En kinderen hebben vaak toegang tot onderwijs.

"In totaal zijn ongeveer 12 miljoen mensen op de vlucht. Een zeer groot deel van hen zal op de middellange termijn in Jordanië, Libanon of Turkije blijven. Ze moeten zich kunnen integreren in de maatschappij, maar dan moet er anders met de crisis worden omgegaan", zei de minister in "De ochtend".

"Landen moeten grote aanpassingen doen"

De vluchtelingen een toekomst geven, is volgens de Open VLD'er investeren zodat ze de taal van hun gastland leren, onderwijs en vorming krijgen en toegang krijgen tot een job.

"Het gaat er niet meer over hoe we kunnen zorgen dat er meer opvangkampen komen, maar over hoe we ervoor zorgen dat de fondsen voor ontwikkelingssamenwerking, bijvoorbeeld van de Europese Commissie en de Wereldbank, kunnen gebruikt worden om die landen de middelen te geven om hun maatschappij aan te passen en die grote stroom vluchtelingen te integreren, misschien wel op een blijvende manier. Die landen moeten grote aanpassingen doen, daar moeten middelen tegenover staan."

Zo'n aanpak zal volgens De Croo de push factor voor vluchtelingen verminderen om naar Europa te trekken, omdat de vluchtelingen die nu in de buurlanden in grootsteden of in vluchtelingenkampen leven, te weinig toekomstperspectief hebben.

Het geld dat België vrijmaakt, is specifiek bedoeld voor de noodopvang in de kampen, omdat er daar nog steeds een grote nood is, zegt De Croo. "We moeten er ook voor zorgen dat er daar voldoende middelen naartoe gaan."

Turkije hoog op agenda van EU-top

De samenwerking tussen Europa en Turkije in de aanpak van de vluchtelingencrisis staat hoog op de agenda van de Europese top vandaag in Brussel. De Europese leiders hebben het onder meer over de strijd tegen mensensmokkel, het terugnemen van uitgewezen asielzoekers door Turkije en de bewaking van de kustlijn.

Of er snel vooruitgang komt in het actieplan dat wordt onderhandeld met Turkije is zeer twijfelachtig. In het land worden over twee weken verkiezingen gehouden. "De komende dagen is de aandacht in Turkije ergens anders", stelt De Croo duidelijk.