Bouw gaspijpleiding tussen Polen en Baltische staten van start

Tijdens een korte ceremonie is het startschot gegeven voor de bouw van een gaskoppeling tussen Polen en Litouwen. De eerste pijpleiding tussen continentaal Europa en de Baltische staten moet komaf maken met de gasisolatie van Litouwen, Estland en Letland.
AP2013
Archieffoto

De Gas Interconnector Poland-Lithuania (GIPL) zal 558 miljoen euro kosten en moet tegen december 2019 klaar zijn. De 534 kilometer lange leiding zou zowel de Baltische staten als Finland, dat reeds een koppeling met Estland heeft, voordeel moeten opleveren.

De vier landen zouden niet langer afgesloten zijn van de rest van de Europese gasmarkt, de energiebevoorrading zal er gediversifieerder worden en ze zullen zekerder zijn van hun gastoevoer. Nu zijn de vier landen nog in zeer grote mate afhankelijk van de gasbevoorrading vanuit Rusland.

De Europese Commissie is tevreden met het akkoord. Zij heeft van de creatie van de energie-unie een prioriteit gemaakt en wil de gefragmenteerde Europese markt integreren door 'missing links' weg te werken. "Dit is een historische gebeurtenis", zei commissaris voor Energie Miguel Arias Cañete. "Het is hier dat de energie-unie om draait."