Cameron belooft begin november concrete vragen aan EU

De Britse premier David Cameron zal begin volgende maand concrete vragen stellen inzake aanpassingen aan de relaties tussen Groot-Brittannië en de rest van de EU-lidstaten. Dat heeft hij gezegd na een gesprek met EU-Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker.

In mei heeft de Conservatieve premier David Cameron ietwat verrassend de parlementsverkiezingen gewonnen met de belofte om voor het einde van 2017 een referendum in zijn land te organiseren over lidmaatschap van de Europese Unie.

Zelf wil Cameron in de Unie blijven, maar dan wil hij wel dat Londen gunstigere voorwaarden krijgt en die aanpassingen wil hij dan voorleggen aan de Britten, waar euroscepticisme sterk blijft. 

Wat die aanpassingen nu precies moeten zijn, is de hamvraag en daarover hebben Cameron en Commissievoorzitter Juncker en EU-voorzitter Donald Tusk het vanmiddag gehad in de aanloop van de Europese top in Brussel.

Cameron belooft nu volgende maand met precieze vragen af te komen. Daarover zou dan later onderhandeld moeten worden met de andere Europese landen. Cameron maakt zich sterk dat hij niet aanstuurt op een Brexit of vertrek van Groot-Brittannië uit de Unie, maar wel een goed akkoord voor zijn land en de EU kan sluiten.

In eigen land heeft Cameron de hete adem van de eurosceptische partij UKIP in zijn nek, die ronduit opkomt voor een Brexit. Toch zijn ook leden van zijn Conservatieve partij en zelfs van Labour die uittrede niet ongenegen. Ook Labourleider Jeremy Corbyn geldt als een "koele minnaar" van de EU. Zakenkringen maken zich dan weer ongerust over de positie van Londen als één van de belangrijkste financiële centra na New York.