Japan herstart een tweede nucleaire reactor

Japan heeft opnieuw een nucleaire reactor geactiveerd, de tweede sinds de ramp in de kerncentrale van Fukushima in maart 2011. De reactor in de kerncentrale van Sendai ligt in de buurt van een actieve vulkaan, maar voldoet wel aan de strengere veiligheidsvoorschriften.

Twee maanden geleden werd in Sendai al een eerste kernreactor geactiveerd. De kerncentrale ligt op zo'n 50 kilometer van de vulkaan Sakurajima, op het zuidelijke eiland Kyushu.

De tweede reactor zou vanaf 21 oktober elektriciteit genereren. De andere 46 kernreactoren in Japan blijven voorlopig uitgeschakeld. Het heropstarten van de sector verloopt traag. In de komende jaren zouden er een zevental reactoren in aanmerking komen om opnieuw opgestart te worden.

Sinds de ramp in Fukushima is de weerstand bij het Japanse publiek tegen kernenergie groot. Meer dan 160.000 bewoners in de buurt van de centrale moesten het radioactieve gebied verlaten. Velen van hen zullen wellicht nooit meer naar hun huis terug kunnen gaan.