Leerrijk of niet: de publieke dissectie van een leeuw?

In een Deense dierentuin is vandaag een dissectie uitgevoerd op een leeuw. Niet zo ongewoon, maar de ontleding gebeurde wel in het openbaar en onder de bezoekers waren heel wat kinderen die momenteel genieten van een schoolvakantie. De dierentuin benadrukt dat de publieke dissectie een educatieve functie heeft, maar niet iedereen is het daarmee eens. Vooral in het buitenland is er negatieve kritiek.
Beelden van de dissectie.

De vrouwelijke leeuw in kwestie werd negen maanden geleden gedood door medewerkers van de zoo omdat de kudde te groot was geworden. Sindsdien werd ze bewaard in een diepvriezer. Vorig jaar veroorzaakte een gelijkaardig geval in een andere Deense zoo heel wat internationale commotie. Toen werd de gezonde giraf Marius gedood omdat werd gevreesd voor inteelt.

Nu draait het dus om een leeuw. De dierentuin waar het dier werd ontleed, had eerst met andere dierentuinen contact opgenomen voor een eventuele verhuis. Maar er werd gekozen voor de optie met "een meerwaarde". "Bezoekers zijn meestal erg geïnteresseerd in het feit dat ze een leeuw van zo dichtbij kunnen zien", stelt verzorger Michael Wallberg Sorensen. De zoo voerde de afgelopen 20 jaar nog openbare dissecties uit, zonder veel negatieve commentaren.

Live-stream van de dissectie

Deze keer echter waren de reacties op de Facebookpagina van de zoo massaal en werd een petitie -met op dit moment 133.000 ondertekenaars- gelanceerd. De negatieve kritiek staat vooral in het Engels geschreven. De commotie is dan ook eerder internationaal van aard dan nationaal.

De Denen blijken anders om te gaan met de dood en dissectie van de leeuw. "Voor het merendeel van de Denen draait het er niet om dat de dieren gedood worden, maar wél of ze tijdens hun leven goed behandeld worden", legt Peter Sandoee, professor Bio-ethiek aan de Universiteit van Kopenhagen, uit. Dat de Denen de beslissing van de zoo als normaal beschouwen, mag ook blijken uit de live-stream van de dissectie op de site van een Deense krant.