Lieven Vandenhaute krijgt Grote Prijs Jan Wauters

Radio 1-presentator Lieven Vandenhaute is de laureaat van de Grote Prijs Jan Wauters 2015. Hij kreeg die uitgereikt tijdens REYERSTaal, het taalfeest van de VRT in HETPALEIS in Antwerpen. Vandenhaute slaagt er volgens de jury in "de ernst of zwaarte van zijn onderwerp te relativeren, en het onbeduidende relevant te maken."

De Grote Prijs Jan Wauters is genoemd naar de sportjournalist van de VRT die vijf jaar geleden overleed. Hij wordt sinds 2011 om de twee jaar uitgereikt.

In tegenstelling tot vorige edities lag de focus van de Prijs deze keer op het gesproken woord op radio en televisie. Creativiteit en helderheid in taalgebruik, met een surplus aan tegendraadse eigenheid, iets wat hem/haar bijzonder maakt, uniek en herkenbaar voor het luister- of kijkpubliek: dat zijn de criteria waaraan de laureaat moet voldoen.

"Een Vlaamse Koot of Bie, een nieuwe Guy Mortier of Uytterhoeven werd voorlopoig niet gevonden", zegt de jury. Maar toch vond ze "veels kleurigs, prikkelends en zelfs kunstigs op haar zoektocht naar een finale winnaar".

Uit vijf genomineerden koos ze voor Lieven Vandenhaute, "iemand die ons elke keer verrast, onze aandacht vasthoudt, ons verleidt tot luisteren, niet enkel met een eindeloze variatie aan onderwerpen, maar vooral door dat eigen geluid, die oplichtende toets in stem en toon, door de natuurlijke souplesse en elegantie van het spreekritme. Zo slaagt deze genomineerde erin de ernst of zwaarte van zijn onderwerp te relativeren, en het onbeduidende relevant te maken.