Mark Rutte wil toenadering tussen havens Antwerpen en Rotterdam

De Nederlandse minister-president Mark Rutte streeft naar meer economische samenwerking met België. Dat liet hij verstaan in de speech die hij als eerste buitenlandse regeringsleider ooit in het Vlaams Parlement hield. Als voorbeeld gaf hij de havens van Antwerpen en Rotterdam, die in het buitenland volgens hem vaak als één worden gezien.
Jasper Jacobs

Nooit eerder sprak een buitenlandse premier het Vlaamse halfrond toe. "Dit is een belangrijk statement, een erkenning van Vlaanderen als volwaardige gesprekspartner", verwelkomde parlementsvoorzitter Jan Peumans (N-VA) de Nederlander.

Rutte legde in zijn speech grote nadruk op de bijzondere band van Nederland en Vlaanderen. "Het is uniek dat landen en regio's zich in het buitenland gezamenlijk in de etalage zetten", zei hij in een verwijzing naar de gezamenlijke handelsmissie naar Atlanta.

"Wij zijn beste buren, op alle terreinen, en zonder twijfel beste economische buren. Na Duitsland is België voor Nederland de tweede handelspartner. Het is bijzonder om te zien hoe de havens van Antwerpen en Rotterdam van ouderwetse concurrenten nu concullega's zijn geworden. Met dat begrip bedoel ik niet dat er fusieplannen in de maak zouden zijn, maar een groeiend besef dat de kracht van de één kan bijdragen aan de kracht van de ander. We zijn op heel veel vlakken complementair en ik denk dat het goed is dat gezamenlijk merk verder uit te bouwen."

Rutte waarschuwde voor de beperkte schaal van onze regio. "China ziet geen aparte havens, maar een plek op de kaart barstensvol en kennis en kunde. Wij zien er een grens doorheen lopen, maar in China zien ze dat niet. Ik denk dat we de zaken nog sterker kunnen maken door onze infrastructuurnetwerken beter op elkaar af te stemmen."

Rutte noemde de economische samenwerking opmerkelijk "omdat sinds de blokkade van de Schelde, eeuwenlang spanning heeft gezeten op dit deel van onze relatie".

De Nederlandse minister-president eindigde met een knipoog naar het voetbal. "Komende zomer zal blijken dat heel Nederland voor u juicht tijdens het Europees kampioenschap", voorspelde hij. Een uitspraak die deze keer wel op het applaus van de N-VA-parlementsleden kon rekenen.

Jasper Jacobs
Jasper Jacobs
Jasper Jacobs