Na Obama blijven er 5.500 VS-militairen in Afghanistan

De Amerikaanse president Barack Obama gaat de terugtrekking van zijn troepen uit Afghanistan afremmen. Als hij begin 2017 het Witte Huis verlaat, zouden er nog 5.500 VS-troepen overblijven in dat land. De beloofde terugtrekking komt er voorlopig dus niet.

Eind vorig jaar hebben de meeste buitenlandse troepen in Afghanistan een einde gemaakt aan hun gevechtsoperaties en werden ze teruggetrokken. Er zijn nu nog 9.800 Amerikaanse militairen in dat land en dat aantal zou geleidelijk verder worden verminderd.

Vanmiddag heeft president Barack Obama aangekondigd dat er begin 2017 als hij de macht overdraagt, er nog 5.500 VS-militairen in Afghanistan zouden zijn. "De veiligheidssituatie is er in sommige gebieden nog altijd erg fragiel" en de Afghaanse regering heeft om die langere militaire aanwezigheid gevraagd, zei Obama.

De VS-militairen zullen gelegerd worden in de hoofdstad Kaboel, op de luchtmachtbasis Bagram ten noorden daarvan en op bases in Kandahar in het zuiden en Jalalabad in het oosten. Daar zullen ze de Afghaanse troepen blijven opleiden inzake terreur- en rebellenbestrijding. Volgens Obama verloopt die opleiding nu nog niet helemaal naar wens. 

Er zijn tal van redenen voor de koerswijziging. Zo verliep de VS-terugtrekking uit Irak in 2011 erg ordelijk, maar brak enkele jaren later de chaos uit in dat land en daarvan heeft de soennitische terreurgroep IS van geprofiteerd om grote delen van Irak in handen te krijgen. Resultaat: de VS en andere landen voeren nu opnieuw bombardementen uit op IS en zijn dus opnieuw betrokken in Irak.

Omgekeerd pogen de extremistische talibanrebellen in Afghanistan nu delen van het land opnieuw in handen te krijgen. Onlangs konden ze de strategisch belangrijke noordelijke stad Kunduz een tijdlang innemen, maar daaruit zijn ze inmiddels opnieuw verdreven. Bij een Amerikaanse luchtbombardement op een ziekenhuis in Kunduz zijn intussen wel 22 doden gevallen, veelal dokters van Artsen Zonder Grenzen en patiënten.

Obama wijst er op dat de situatie in Afghanistan van groot belang is voor de nationale veiligheid van de Verenigde Staten en dus inzet vereist. De VS en andere westerse landen zijn in 2001 Afghanistan binnengevallen om het fundamentalistische talibanregime om ver te gooien en bases van de terreurgroep Al Qaeda te vernietigen. Dat was een reactie op de terreuraanslagen van 9/11 in de VS die het werk waren van Al Qaeda.

NAVO steunt vertraagde terugtrekking

De Amerikaanse legerstaf had er eerder Obama voor gewaarschuwd om de geplande terugtrekking af te remmen om Afghanistan niet in een chaos te laten storten. De president gaat daar nu op in.

Naast de taliban zijn er nog andere kopzorgen. Zo zou de extremistische terreurgroep IS pogen om ook in Afghanistan voet aan de grond te krijgen, onder meer door het doen overlopen van taliban.

De beslissing van Obama kan alleszins op begrip rekenen bij de NAVO-partners. NAVO-secretaris-generaal Jens Stoltenberg zegt dat de veiligheidssituatie in Afghanistan belangrijker is dan eerdere tijdschema's.