Nieuw museum in vroegere brouwerij Belle Vue

In de vroegere brouwerij Belle Vue in Brussel wordt vanaf volgend jaar een museum ondergebracht. Het Millennium Iconoclast Museum of Arts (Mima) zal in maart zijn deuren openen. Het museum mikt op 30.000 bezoekers in het eerste jaar.
ERIC HERCHAFT

Het museum zal acht tentoonstellingsruimtes en een polyvalente zaal omvatten op 1.000 vierkante meter. Er komt een permanente collectie met onder meer 40 werken die door een mecenas worden geschonken.

Het museum wil kunst vanaf 2000 tentoonstellen onder het motto cultuur 2.0 of internetcultuur. Daarbij spelen muzikale genres zoals punk rock, elektro, hip hop en folk een rol, maar ook grafische kunstuitingen, tatoeage, urban street art en zelfs sporten zoals skateboarding, surfing en extreme sportbeoefening.

Vele kunstuitingen komen voort uit de zogenaamde subculturen. Namen die daarbij herhaaldelijk vallen zijn Barry McGee, Parra, Invader, Banksy, Maya Hayuk, Blu of Boris Tellegen.

Naast de vaste collectie zullen er ook elk jaar twee tijdelijke expo's worden gehouden. Zo is de tentoonstelling "City Lights" gepland voor maart aanstaande met de Amerikaanse kunstenaars Maya Hayuk, Swoon, Momo en het duo Faile.