Oekraïne en Japan in VN-Veiligheidsraad

In New York heeft de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties vijf nieuwe land verkozen als tijdelijk lid van de VN-Veiligheidsraad. Die raad bestaat uit 15 landen, waarvan er vijf een permanente zetel met vetorecht hebben. De keuze voor Japan en Oekraïne kan grote gevolgen hebben.

De nieuwe leden van de VN-Veiligheidsraad zijn dus Japan, Oekraïne, Egypte, Senegal en Uruguay. Die landen krijgen een mandaat van twee jaar, dat begin volgend jaar van start gaat.

Ze lossen dan Jordanië, Tsjaad, Nigeria, Litouwen en Chili af. De andere niet-permanente leden van de raad die hun zitje behouden zijn Angola, Maleisië, Nieuw-Zeeland, Spanje en Venezuela.

De Verenigde Staten, Groot-Brittannië, Frankrijk, Rusland en China blijven de vijf permanente leden met vetorecht. Dat is een -ietwat verouderde- afspiegeling van de situatie net na de Tweede Wereldoorlog.

De nieuwe verhoudingen binnen de VN-Veiligheidsraad kunnen van groot belang zijn. Oekraïne, dat in conflict ligt met permanent lid Rusland, kan voortaan een veel grotere rol op wereldvlak gaan spelen. Dat geldt ook voor Japan dat nu naast rivaal China in de Veiligheidsraad komt en met dat land overhoop ligt over het bezit van enkele eilanden in de Oost-Chinese Zee.

Opvallend is ook de keuze voor Egypte dat sinds de staatsgreep van enkele jaren geleden geregeerd wordt door president en voormalig generaal Abdel Fattah al-Sisi.