Opmerkelijke fotoreeks toont hoe smartphones ons isoleren

Kunnen we onze smartphones nog wegdenken uit het dagelijkse leven? Fotograaf Eric Pickersgill deed een verdienstelijke poging met zijn fotoreeks. Voor "Removed" vroeg hij namelijk aan toevallige voorbijgangers of ze hun smartphone even uit handen wilden geven. Een subtiele aanklacht tegen de verslaving van de 21e eeuw.

Op zijn website beschrijft de fotograaf de scène die zijn kijk op ons smartphonegebruik veranderde. "Ik zit 's ochtends in een café in New York. Een vader en zijn twee dochters zijn bezig met hun smartphone, terwijl de moeder geen heeft of ervoor heeft gekozen om die niet boven te halen. Ze staart uit het venster, triestig en alleen. Nochtans is ze in het gezelschap van haar dichtste familieleden. De vader vermeldt nu en dan enkele zaken waarover hij online leest, maar niemand antwoordt. Uiteindelijk haalt ook de moeder haar smartphone boven."

De impact die de moderne technologie heeft op de interactie tussen mensen, is een trieste evolutie, aldus de fotograaf. Hij ziet namelijk overal gelijkaardige scènes: in de supermarkt, in klaslokalen... en in zijn eigen bed. "Mijn vrouw en ik liggen elke avond rug aan rug terwijl we onze kleine toestelletjes knuffelen."

Kortom: we zijn altijd "connected" of "verbonden", alleen niet met elkaar. En dat bracht de fotograaf op een unieke manier in beeld.

lees ook