Oppositie gooit opnieuw met traangas in Kosovaars parlement

Afgevaardigden van de oppositie hebben met het gooien van traangas in het Kosovaarse parlement hun protest kenbaar gemaakt tegen elke vorm van toenadering tussen Kosovo en Servië, het land waarvan Kosovo lange tijd als provincie deel uitmaakte. Vorige week hadden de oppositieleden al hetzelfde gedaan. Zij zeggen de parlementaire werking te zullen blijven blokkeren tot het in 2013 beklonken akkoord tussen Pristina en Belgrado over het normaliseren van de relaties ongedaan is gemaakt.

Van zodra het traangas uit de dozen ontsnapte, vroeg parlementsvoorzitter Kadri Veseli de afgevaardigden de zaal te verlaten.

Het traangasgebruik werd voor het parlementsgebouw op applaus onthaald door een honderdtal aanhangers van de kleine oppositiebeweging Vetëvendosje (Zelfbeschikking). De regering riep de oppositie op, zich van het gebruik van geweld te onthouden.

Overigens ligt de Kosovaarse oppositie ook op ramkoers met Montenegro, nog een landje dat ooit deel uitmaakte van Joegoslavië. Met Podgorica ligt Pristina overhoop over het vastleggen van de grenzen.

Leden van Vetëvendosje gooiden maandag met stenen naar de politie toen die Zelfbeschikkingsvoorzitter Albin Kurti aan de tand voelden over het eerste gebruik van traangas. Vorige maand protesteerden oppositiepolitici nog iets minder gewelddadig, met het gooien van eieren naar premier Isa Mustafa.

In 2008 verklaarde Kosovo zich eenzijdig onafhankelijk. Sindsdien gaat het economisch en politiek met het land niet echt bergop. Een honderdtal landen, waaronder België, heeft die afscheuring erkend.