Pistorius mag straf thuis uitzitten

De Zuid-Afrikaanse paralympische atleet Oscar Pistorius, die veroordeeld is tot 5 jaar cel voor de dood van zijn vriendin Reeva Steenkamp, mag op 20 oktober de gevangenis verlaten. Hij zal onder huisarrest worden geplaatst. Dat melden verschillende Zuid-Afrikaanse media.

De commissie van Vervroegde Vrijlatingen zat vandaag samen en besliste dat Pistorius vanaf 20 oktober vervroegd vrijkomt. Volgens een Zuid-Afrikaanse wet kan een celstraf in huisarrest worden omgezet, als een gevangene 1/5 van zijn straf heeft uitgezeten en zich goed gedragen heeft.

Pistorius (28) schoot twee jaar geleden zijn vriendin Steenkamp dood in de badkamer en hield tegenover justitie staande dat dit per ongeluk was: Pistorius dacht immers dat er een inbreker in huis was.

De rechter volgde vorig jaar tijdens het proces Pistorius' versie van de feiten. Hij kreeg vijf jaar voor doodslag met schuld op Steenkamp. Pistorius werd niet veroordeeld voor moord.