Premier Michel: "België neemt 30 vluchtelingen op"

Belgie is bereid om 30 vluchtelingen op te nemen in het kader van de eerste pilootfase van het Europese spreidingsplan. Dat heeft premier Charles Michel gezegd bij de start van de Europese top. Het Europese spreidingsplan stelt dat de 160.000 vluchtelingen die via Italië en Griekenland Europa binnenkomen over de andere lidstaten verdeeld worden.
Premier Michel op de EU-top.

De Europese staatshoofden en regeringsleiders zitten voor de vierde keer in een half jaar tijd samen over de vluchtelingencrisis. Ze buigen zich deze keer vooral over de samenwerking met Turkije en de situatie in Syrië, maar ook de interne Europese politiek zal aan bod komen.

De EU besliste de voorbije maanden om 160.000 vluchtelingen over haar grondgebied te spreiden. Nu dat systeem op gang komt - vorige week vrijdag werden de eerste 19 Eritreeërs vanuit Italië overgebracht naar Zweden - is ook België bereid zijn steentje bij te dragen, zo zei premier Michel. Ons land zal 30 vluchtelingen opnemen. Over welke mensen het gaat en wanneer ze naar België komen, ontbreekt voorlopig alle informatie.

Michel hamerde er evenwel op dat om solidair te kunnen zijn, België erop moet kunnen vertrouwen dat de hotspots in Italië en Griekenland goed werken. Dat zijn de plaatsen waar gekeken zal worden welke vluchtelingen recht hebben op internationale bescherming, en waar ze ook geregistreerd worden.