Regionale acties bij het spoor: wat is de verwachte hinder?

De spoorwegmaatschappij NMBS waarschuwt voor een risico op verstoord treinverkeer als gevolg van acties van de vakbond ACOD/CGSP van zondag 22 uur tot het vertrek van de laatste trein dinsdag.

Zondag vanaf 22 uur en maandag vinden er acties plaats in het zuidoosten en noordwesten van het land. Storingen voor 22 uur zondag zijn "niet uit te sluiten", klinkt het in een communiqué. In Luxemburg, Luik, Namen en een deel van Waals-Brabant kan het treinverkeer "ernstig verstoord" zijn. In West- en Oost-Vlaanderen zouden de gevolgen voor het treinverkeer "relatief beperkt" moeten blijven.

Van maandag 22 uur tot het vertrek van de laatste trein dinsdag zullen er acties plaatsvinden in het zuidwesten en het noordoosten van het land. Storingen voor 22 uur maandag zijn "niet uit te sluiten", zegt de NMBS. In Henegouwen en een deel van Waals-Brabant kan het treinverkeer "ernstig verstoord" zijn. In Vlaams-Brabant, Limburg en Antwerpen zouden de gevolgen "relatief beperkt" moeten zijn. Andere delen van het land kunnen op 19 en 20 oktober "ook lichte gevolgen" hebben.

"NMBS veroordeelt deze acties en wil vooral haar reizigers op voorhand en tijdens de stakingen informeren", zegt de spoorwegmaatschappij in het persbericht.

De socialistische spoorbond protesteert tegen enerzijds de strategische visie voor het spoor van minister van Mobiliteit Jacqueline Galant (MR), en tegen anderzijds de moeizame onderhandelingen over een nieuw protocol van sociaal akkoord.

Ook internationale treinverkeer verstoord

De regionale acties die de socialistische vakbond ACOD/CGSP maandag en dinsdag plant bij het spoor hebben ook gevolgen voor het internationale treinverkeer.

Bij Thalys worden op beide dagen problemen verwacht. Maandag zullen er geen Thalys-treinen rijden tussen Brussel-Zuid en Duitsland. Op de andere verbindingen (van/naar Paris Nord, Lille Europe en Nederland) zou het verkeer normaal moeten verlopen.
Op dinsdag verwacht Thalys zwaar verstoord verkeer tussen Brussel-Zuid en Duitsland, en Brussel-Zuid en Nederland. Een aantal verbindingen wordt beperkt tot het gedeelte tussen Brussel en Frankrijk, vooral 's ochtends. Tussen Brussel en de Franse stations worden geen verstoringen verwacht.

BELGA/HANDOUT

Wat de ICE-verbinding Brussel-Keulen-Frankfurt betreft, die wordt op maandag volledig afgeschaft. Dinsdag zouden de ICE-treinen normaal moeten rijden.

Op maandag zullen er geen EuroCity- of InterCity-treinen rijden tussen Brussel en Luxemburg, terwijl op dinsdag de Benelux-treinen (de IC-verbinding Brussel-Amsterdam) moeilijkheden kunnen ondervinden.

Voor het Eurostar- en het TGV-verkeer worden geen problemen verwacht.