Saudische blogger, Nemtsov en Venezolaanse oppositie finalisten Sacharovprijs

De Saudische blogger Raif Badawi, de oppositie in Venezuela en de vermoorde Russische opposant Boris Nemtsov zijn de drie finalisten van de Sacharovprijs van het Europees Parlement. Met die onderscheiding bekronen de Europarlementsleden jaarlijks een persoon of organisatie die zich inzet voor de mensenrechten en de vrijheid van meningsuiting.
Boris Nemtsov is een van de drie genomineerden voor de Sacharovprijs

De drie finalisten kwamen donderdag uit de bus bij een stemming in de buitenlandcommissie van het parlement. Op 29 oktober kiezen de fractieleiders de opvolger van de Congolese arts en mensenrechtenactivist Denis Mukwege. De prijsuitreiking vindt plaats op 16 december.

Badawi, gesteund door sociaaldemocraten, groenen en de ECR-fractie van de Britse conservatieven en de N-VA, werd veroordeeld tot tien jaar celstraf en zweepslagen omdat hij op zijn website de islamitische waarden had beledigd. De veroordeling ontlokte een storm van internationaal protest.

De christendemocratische en conservatieve Europese Volkspartij nomineerde de politieke gevangenen in Venezuela en de Mesa de la Unidad Democratica, een bonte coalitie van partijen die oppositie voeren tegen president Hugo Chavez.

De liberale fractie tenslotte schuift Boris Nemtsov naar voren. De Russische oppositiepoliticus werd in februari van dit jaar in onopgehelderde omstandigheden vermoord in het centrum van Moskou.