Veel kommer en kwel op agenda van EU-top

In Brussel is een nieuwe EU-top van staatshoofden en regeringsleiders begonnen. Het wordt een drukke top, want de vluchtelingencrisis, de spanningen in Turkije en Syrië, de relaties met Rusland en Brits ongenoegen over de Unie staat op de agenda.

De schaduw van de vluchtelingencrisis blijft alleszins over de Europese leiders hangen. Gisteren liet vicevoorzitter van de Europese Commissie Frans Timmermans weten dat er een hartig woordje gepraat ging worden omdat de lidstaten slechts een fractie van het geld dat ze beloofd hebben voor de vluchtelingen, hebben betaald.

Voor haar vertrek hamerde de Duitse bondskanselier Angela Merkel (CDU) nog eens op de noodzaak van "Europese solidariteit in de vluchteilngencrisis", niet enkel met de vluchtelingen zelf, maar ook met de landen die hen opvangen. "Het sluiten van de grenzen is een illusie in de 21e eeuw en in de tijd van internet", zei Merkel. Zelf zou Duitsland dit jaar tot 800.000 vluchtelingen willen opvangen, maar Berlijn eist wel dat andere EU-lidstaten hun duit in het zakje doen en vooral de landen in Oost-Europa zien dat niet zitten.

Nog een kopzorg zijn de oorzaken van de vluchtelingencrisis: de oorlogen in Syrië en Irak, de terreurgroepen al-Nusrat en IS, de spanningen tussen NAVO-lidstaat Turkije en Rusland dat sinds kort bombardementen uitvoert op de Syrische rebellen en de oplopende spanningen tussen het Westen en Rusland in het algemeen.

Zo riep Merkel Rusland en andere actoren (Iran wellicht) op om een constructieve houding aan te nemen in de Syrische crisis. Zondag gaat Merkel zelf naar Turkije. Hoe dan ook heeft Merkel onlangs tijdens een gezamenlijke toespraak met de Franse president François Hollande in het Europees Parlement in Straatsburg de Duits-Franse as opnieuw op de sporen gezet. Dat kan de dingen in Europa opnieuw in beweging brengen.