Weekje vakantie niet betaalbaar voor kwart van de Belgen

Bijna zes procent van de Belgen kunnen zich alledaagse levensgewoontes niet veroorloven. Dat blijkt uit een studie van de FOD Economie naar aanleiding van de Internationale Dag van Verzet tegen Armoede. Kinderen zijn de grootste slachtoffers van de gevolgen van armoede.

Eerder verschenen cijfers gaven al aan dat 15 procent van de Belgen arm is. De parameter daarvoor is financieel: arme Belgen hebben een totaal beschikbaar inkomen van minder dan 1.085 euro per maand als alleenstaande of 2.279 euro per maand als huishouden met twee volwassenen en twee kinderen. 

Die cijfers geven echter geen volledig beeld van het multidimensionaal fenomeen "armoede", vond de dienst Statistiek van de federale overheidsdienst Economie. Daarom deed ze een studie die focust op de gevolgen van armoede, in plaats van er gewoon een bedrag op te plakken.

Uit het onderzoek blijkt dat 5,9 procent van de Belgen slachtoffer is van "ernstige materiële deprivatie". Dat betekent dat mensen zich bepaalde gangbare leefgewoontes niet kunnen veroorloven. Een EU-SILC-onderzoek naar inkomens en levensomstandigheden bij meer dan 6.000 huishoudens bakende negen parameters af, om te bepalen of iemand te maken heeft met ernstige materiële deprivatie. Wie aan vier van de negen parameters voldoet, behoort tot die categorie.

Parameters

  • Tijdig betalingen uitvoeren (huur, water, elektriciteit, ...) was een probleem voor 7,6 procent van de bevolking.
  • Een week vakantie per jaar nemen buitenshuis was voor 26,6 procent een probleem.
  • Minstens om de twee dagen vlees, kip of vis eten was problematisch voor 5,1 procent.
  • Onverwachte uitgaven doen was voor 24,0 procent problematisch.
  • Een telefoon aanschaffen was voor 0,1 procent een probleem.
  • Een kleurentelevisie aanschaffen voor 0,6 procent.
  • Een wasmachine aanschaffen voor 1,5 procent.
  • Een eigen wagen aanschaffen voor 7,1 procent.
  • De woning degelijk verwarmen was voor 5,4 procent een probleem.

Hardst voor kinderen

Uit het onderzoek blijkt dat de effecten van armoede vooral schrijnend zijn voor kinderen. Zo is het lidmaatschap van een sportclub bij meer dan de helft een probleem, een verjaardagsfeestje vieren is voor bijna 40 procent onmogelijk.

Een jaarlijkse vakantie is geen optie voor vier vijfde van de kinderen uit materieel gedepriveerde huishoudens. Bij de rest van de kinderen is dat slechts bij 15,1 procent het geval.

Kinderen uit materieel gedepriveerde huishoudens worden ook materieel minder "verwend". Zo krijgt 57,5 procent van hen geen nieuwe kledij. Bij kinderen uit een niet-materieel gedepriveerd huishouden krijgt slechts 5,1 procent geen nieuwe kleren.