Weer blijft werkzaamheden aan Flinterstar hinderen

Er wordt vandaag opnieuw geen olie uit het gezonken vrachtschip Flinterstar gepompt. Vermoedelijk zullen die werkzaamheden pas zaterdag kunnen hervatten. Dat meldt het kabinet van staatssecretaris voor de Noordzee Bart Tommelein (Open VLD).
Ricardo Smit

Sinds dinsdag wordt geen olie meer gepompt uit het Nederlandse cargoschip Flinterstar, dat nog steeds voor de kust van Zeebrugge ligt. De weersomstandigheden en de hoge golven leiden ertoe dat de olie niet veilig overgepompt kan worden. Vooral een stevige noordoostenwind is een spelbreker voor de opruimers. Vrijdag wordt hetzelfde weer voorspeld, zodat pas zaterdag opnieuw zou gepompt kunnen worden.

"Het slechte weer speelt ons parten. Ook voor de stabiliteit van het schip is dat niet ideaal. Gelukkig is de uitstroom beperkt, en lekt er momenteel alleen een beperkte hoeveelheid mazout uit het schip", aldus Tommelein. Mazout is minder schadelijk voor de natuur want die kan gemakkelijker geruimd worden en verdampt ook. Er worden wel nog steeds drie oliebestrijdingsschepen ingezet. Die moesten door het weer woensdagavond na 17 uur het werk even staken, maar om 8 uur donderdagochtend rukten de Interballast 1, de Hebocat 7 en de Arca opnieuw uit.

Door de aflandige wind blijft de kans op aanspoelen van oliedeeltjes aan de Vlaamse kust heel beperkt. Dat laat toe om morgen opnieuw een bres te slaan in de 300 meter lange zanddam aan de monding van het Zwin. Zo kan er bij hoogwater, iets voor 14 uur, weer zeewater in het natuurdomein stromen. Dat is belangrijk voor de fauna en flora in het natuurgebied, want de bodem verzilt zonder water.