"D'Ardennen" gaat Europa rond

"D'Ardennen", het debuut van de Vlaamse cineast Robin Pront, is aan een reeks nieuwe buitenlandse distributeurs verkocht. De film kan daardoor ook vertoond worden in bioscoopzalen in Groot-Brittannië, Zweden, Polen, Nederland en Estland. Dat melden het productiehuis Savage Film en het Vlaams Audiovisueel Fonds (VAF).

"D'Ardennen" ging vorige maand in wereldpremière op het Toronto International Film Festival, en opende dinsdag nog het Film Fest Gent. Een dag later werd de film ook uitgebracht in de Belgische bioscopen. "D'Ardennen' vertelt het donkere verhaal van twee broers, van wie er één naar de gevangenis moet na een overval. Wat volgt, is een liefdesverhaal dat ontaardt in een broederstrijd met een verrassend slot. Kevin Janssens, Jeroen Perceval en Veerle Baetens spelen de hoofdrollen.

De film is intussen aan verschillende distributeurs in het buitenland verkocht, laat Savage Films weten. Zo zal Paradiso Filmed Entertainment de prent in februari 2016 in de Nederlandse zalen brengen. StudioCanal heeft dan weer de rechten voor de film in Groot-Brittannië verworven, terwijl Njuta Films - dat eerder al "The broken circle breakdown" en "Rundskop" uitbracht - de film dan weer voor Zweden heeft aangekocht.

Daarnaast kocht M2 Films de Poolse distributierechten van Pronts debuutfilm. Estin Film zal de "D'Ardennen" dan weer in Estland uitbrengen. Eerder werden ook al distributiedeals met Frankrijk en Italië getekend.