"Russen ontwijken overleg en creëren mist rond MH17"

Het onderzoek naar de crash van de MH17 is "objectief, transparant en neutraal" gedaan. Dat beklemtoont de Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders. Hij stelt dat de Russen mist optrekken en niet willen praten.
Ilmars_Znotins

Zo probeerde Koenders zijn collega Sergej Lavrov te bellen maar die hield de boot af. De Nederlandse minister roept de Russen op te stoppen met het bekritiseren van het rapport van een internationale commissie. In dat rapport, dat dinsdag werd bekendgemaakt, staat dat vlucht MH17 neergeschoten werd door een raket die werd afgevuurd uit gebied dat door de pro-Russische rebellen werd gecontroleerd.

De Russen zelf namen afstand van het rapport. "Ze hebben er zelf aan meegewerkt, als je dan met alternatieve theorieën komt, vind ik dat toch een beetje mist optrekken. Ook in de richting van slachtoffers is het belangrijk dat je je schaart achter de organisatie die het onderzoek voerde", zegt de minister van Buitenlandse Zaken.

De voorzitter van de Onderzoeksraad Voor Veiligheid (OVV) stelt in de Volkskrant dat Rusland juist mist optrekt uit angst voor de gevolgen van het rapport.  De volgende stap in de zaak is immers de vervolging van de daders.