Amerikaanse drones eisen vooral onschuldige levens

Operaties met onbemande drones zijn heel wat minder precies dan het Amerikaanse leger doet uitschijnen. Dat blijkt uit gelekte overheidsdocumenten. Het aantal burgerslachtoffers is enorm, en het leger probeert bovendien om die doden te verdoezelen.

Dezelfde journalisten die de documenten van klokkenluider Edward Snowden naar buiten brachten, publiceerden gisteren "The Drone Papers",  gebaseerd op een aantal overheidsdocumenten die de werking van militaire operaties in Afghanistan, Jemen en Somalië blootleggen.

Het team van de website "The Intercept" deed er een maand over om de documenten te analyseren. In acht artikels onthullen ze de vele gebreken van operaties met onbemande drones.

Een dieptepunt is de operatie Haymaker, in het noordoosten van Afghanistan. In vijf maanden tijd zouden 90 procent van de dodelijke slachtoffers van droneaanvallen niet-beoogde doelwitten zijn geweest. Bovendien zou het Amerikaanse leger die onbekende slachtoffers nadien hebben bestempeld als "EKIA's", of "enemies killed in action".

De bron van de geheime documenten, die voorlopig anoniem blijft, sprak zijn bezorgdheid over de onzorgvuldige aanvallen met drones uit. "Het Amerikaanse leger is verslaafd geraakt aan deze manier van werken", zegt hij. "Ze kunnen gemakkelijk hun manier van werken aanpassen, maar ze willen niet stoppen omdat het voor hen efficiënte oorlogsvoering is. Met drones is een echte invasie niet nodig."

Bij de Amerikaanse overheid wou niemand reageren. "We geven geen commentaar op geclassificeerde stukken", klonk het bij het Witte Huis.

Nathalie Van Raemdonck gaf meer uitleg in "De afspraak"