Brusselse Justitiepaleis op lijst World Monuments Watch

Het in New York gevestigde World Monuments Fund heeft zijn tweejaarlijkse rapport Worlds Monuments Watch bekendgemaakt met de vijftig meest bedreigde gebouwen en sites ter wereld. Ook het Brusselse Justitiepaleis werd in de lijst opgenomen.

De kandidatuur was een initiatief van het Architecture Archive - Sint-Lukasarchief vzw, de vzw Onroerend Cultureel Erfgoed, en de in 2011 opgerichte Poelaert Stichting, die staat voor een totaalbenadering van de "Campus Poelaert", met een centrale rol voor het historische gerechtsgebouw. Samen met de Brusselse magistraten en advocaten deden ze vandaag een oproep aan de politiek om het momentum aan te grijpen en het Justitiepaleis te redden.

Het Justitiepaleis was een van de 184 inzendingen en haalde de uiteindelijke lijst met onder meer een gevangenis in Albanië, Petra in Jordanië en alle culturele sites in Nepal. Het Fonds slaagde er sinds 1965 in om - hoofdzakelijk bij privéschenkers - honderden miljoenen euro's op te halen voor renovatiewerken wereldwijd.

Dat geld gaat hoofdzakelijk naar projecten in ontwikkelingslanden, maar het Fonds helpt ook in rijkere landen met het samenbrengen van stakeholders om renovatieprojecten op te starten. In België haalden eerder Tour & Taxis (1996) en het Flageygebouw (1999) de lijst, wat volgens Léon Lock van de vzw Onroerend Cultureel Erfgoed (OCE) in beide gevallen een belangrijke rol speelde in hun uiteindelijke renovatie.

"De situatie is dringend", zegt Dirk Van Gerven, stafhouder en lid van de Poelaert Stichting. "Hoe langer we wachten, hoe meer het ons zal kosten. We krijgen vanuit de VS een signaal dat we moeten samen zitten en een visie uitwerken, zodat er in een geordende omgeving recht kan gesproken worden."