Bulgaarse grenswachters schieten vluchteling dood

Aan de Bulgaarse grens is een vluchteling doodgeschoten na een schermutseling met grenswachters. Dat zegt een woordvoerder van het Bulgaarse ministerie van Binnenlandse Zaken. Het slachtoffer was wellicht afkomstig uit Afghanistan. De Bulgaarse premier Borisov (foto links) heeft na het vernemen van incident de EU-top in Brussel verlaten.

Het incident deed zich voor toen de grenswachters probeerden om zowat veertig mensen op te pakken die net de grens tussen Turkije en Bulgarije waren overgestoken. Het kwam daarbij tot een handgemeen, waarbij ook een dodelijk schot werd gelost.

De groep vluchtelingen bestond alleen uit mannen, zegt een anonieme bron binnen Bulgaarse regeringskringen. Er wordt verondersteld dat ze allemaal uit Afghanistan kwamen. Er is een onderzoek opgestart naar de gebeurtenis, zo werd nog meegedeeld.

De Bulgaarse premier Bojko Borisov werd tijdens de Europese top over de vluchtelingencrisis op de hoogte gebracht van de gebeurtenis en heeft voortijdig de onderhandelingstafel in Brussel verlaten.

"Eerste minister Borisov heeft me net voor hij vertrok op de hoogte gebracht. Dit is een bijkomend argument om aan toe tonen hoe belangrijk deze gesprekken zijn", verklaarde Europees president Donald Tusk na afloop van de top. "De bescherming van onze buitengrenzen is vandaag de belangrijkste prioriteit. Uiteraard is Borisov zich er ten volle van bewust dat we bereid zijn om hem te helpen.

Meest gelezen