Burkinese generaal Diendéré beschuldigd van "misdaden tegen mensheid"

Generaal Gilbert Diendéré, die de leiding had over de mislukte staatsgreep van 17 september in Burkina Faso, is beschuldigd van "misdaden tegen de mens(elijk)heid". Dat meldt de directeur van het militaire gerecht, kolonel Sita Sangaré, in de hoofdstad Ouagadougou. Diendéré is een van de 11 leiders die beschuldigd wordt.

Volgens het officiële cijfer van de regering kwamen 14 mensen om en vielen er 251 gewonden bij de staatsgreep en de repressie van de vijandige betogers.

Generaal Diendéré is de vroegere rechterhand van de ex-president Blaise Compaoré. Nadat die door betogers van de macht werd verdreven, probeerde de generaal de macht te veroveren op 17 september. De president en de interim-regering werden gegijzeld door het "veiligheidsregiment van de president", de elite-eenheid van de afgezette president Compaoré.

Nadat op 23 september de interim-president Kafondo in zijn functie hersteld was, vluchtte Diendéré weg. Na twee dagen gaf hij zichzelf aan bij het gerecht.

"Misprijzen voor het mensenleven"

Woensdag nog veroordeelde Amnesty International de putschisten voor hun "misprijzen voor het mensenleven door 14 betogers en ongewapende voorbijgangers te doden en honderden te verwonden met automatische wapens".

"Dat soldaten het vuur openen op ongewapende betogers, onder wie kinderen, met automatische wapens, is een flagrant gebruik van excessief geweld en een inbreuk op het internationaal recht", aldus de mensenrechtenorganisatie.