Chemisch bedrijf moet het met minder stroom doen

Het chemiebedrijf Vynova in Tessenderlo heeft gisteravond zijn productie sterk verminderd omdat er te weinig elektriciteit was op ons net. Het bedrijf heeft daarover een afspraak gemaakt met Elia, de beheerder van het hoogspanningsnet.

De samenloop van een aantal omstandigheden is verantwoordelijk voor het lagere aanbod op de elektriciteitsmarkt, zegt Kathleen Iwens van Elia. "Nauwelijks wind- en zonne-energie, gecombineerd met het feit dat het vrij koud is voor de tijd van het jaar, heeft ertoe geleid dat in verhouding tot de vraag naar elektriciteit het aanbod beperkt was", zegt Iwens.

"We hebben dan een aantal reserves ingeschakeld. Eén daarvan is het terugschroeven van de levering aan bepaalde grootverbruikers. Het gaat daarbij om contracten die op voorhand zijn vastgelegd, en die hebben wij gisteravond inderdaad geactiveerd", legt Iwens uit.

De bedrijven die hun productie verminderen krijgen daar een vergoeding voor van Elia. Naast Vynova hebben nog vijf andere grootverbruikers een gelijkaardig contract met Elia. Gisteren was er voor de derde keer dit jaar te weinig elektriciteit.