Duitse jager slacht 50 jaar oude olifant af in Zimbabwe

De Britse scenarist en acteur Ricky Gervais heeft maar al te graag 54.000 euro over om de jager die de "nationale schat van Zimbabwe" -een imposante olifant- doodde, een dreun te verkopen. Een Duitse toerist schoot het dier op 8 oktober neer tijdens een jachtpartij. De man betaalde 54.000 euro voor een vergunning om de olifant om te brengen.
Archieffoto van een olifant in het Hwange National Park in Zimbabwe

De dood van de 50 jaar oude olifant veroorzaakt internationale ophef. Ook Gervais, een bekende dierenrechtenactivist, veroordeelde de georganiseerde jachtpartij. De Duitse jager had heel wat geld over voor de safari en was in het gezelschap van een ervaren gids.

Volgens Emmanuel Fundira, de voorzitter van de vereniging voor safari's in Eimbabwe, werd de olifant doodgeschoten buiten het nationaal park van Gonarezhou, in het zuiden van Zimbabwe.

Drie maanden geleden was er ook al commotie rond Cecil de leeuw die ook werd doodgeschoten tijdens een jachtpartij. "De olifant was een nationale schat die beschermd moest worden, en niet gedood. We moeten gedisciplineerder worden en deze iconische dieren beschouwen als heilig", zegt Fundira.

Ivoor als statussymbool

Vorig jaar werden meer dan 20.000 Afrikaanse olifanten gedood door stropers. Ook de cijfers voor de jacht op neushoorns zijn in stijgende lijn. Zo werden er in Zuid-Afrika alleen al meer dan 1.200 gedood.

Op een top over wilde dieren in Londen vorig jaar kwamen 46 landen alvast overeen het probleem aan te pakken. De vraag naar ivoor is enorm, vooral in Zuidoost-Azië waar het verwerkt wordt in sieraden en ornamenten die opgekocht worden door de middenklasse. Ivoor is er een statussymbool.