Elektriciteitsfactuur stijgt met 100 euro per jaar

De elektriciteitsfactuur stijgt volgend jaar met 100 euro per jaar per gezin. Dat heeft de Vlaamse regering beslist, in de hoop zo de historische schuld van de groenestroomcertificaten weg te werken. Het gaat al om de zesde prijsstijging in een jaar tijd.

Het dossier hing als een molensteen rond de nek van de Vlaamse regering. Door de jarenlange oversubsidiëring van zonnepanelen ontstond een berg aan groenestroomcertificaten die de netbeheerders - die verplicht zijn de certificaten aan een minimumprijs op te kopen - zelf niet konden doorrekenen in de nettarieven. Bovendien ontstond  een groot overschot aan certificaten op de markt. De schuldenberg van de niet-doorgerekende certificaten liep op die manier op tot bijna 2 miljard euro.

Vlaams minister van Energie Annemie Turtelboom (Open VLD) wil via een heffing die schulden nu wegwerken.

Per gezin zal een bedrag van 100 euro worden aangerekend, al zijn er wel sociale correcties. Voor beschermde klanten en klanten met een budgetmeter gaat het om een jaarlijks bedrag van 25 euro. Verbruikers die minder dan 5 MWh afnemen betalen 100 euro, zij die tussen 5 en 10 MWh zitten betalen 130 euro. Een gemiddeld Vlaams gezin, met 2 ouders en 1 kind, verbruikt volgens de VREG zo'n 3,5 MWh per jaar.

"Dit is een hele moeilijke, maar wel een noodzakelijke beslissing om erger te voorkomen", zegt Turtelboom. "Anders zou de schuld nog eens verdubbelen tegen het einde van de legislatuur. En dan zouden we vooral ook nog eens meer dan 200 miljoen rente moeten betalen, die we dan ook weer zouden moeten doorrekenen in de elektriciteitsfactuur."

Zesde prijsverhoging op rij

Het is al de zesde keer dat de energiefactuur in een korte tijd stijgt. Zo werden in januari de distributienettarieven door energieregulator VREG al verhoogd met 46 euro voor een gemiddeld gezin. Daarnaast werd de ingevoerde vennootschapsbelasting voor intercommunales al doorgerekend aan de klanten (11 euro extra) en liep het bedrag ook op door de btw-verhoging van 6 naar 21 procent (110 euro).

Vanaf januari staan er nog drie andere maatregelen te wachten. De gratis kilowatturen voor gezinnen worden geschrapt (90 euro), de distributienettarieven gaan nog eens naar omhoog (35 euro) en er is deze energieheffing (100 euro).

Alles samen moet een gemiddeld gezin op jaarbasis 392 euro extra neertellen om de elektriciteitsfactuur te kunnen betalen. Dat is een stijging van bijna 40 procent in vergelijking met vorig jaar.

Meest gelezen