Gargouilles met de gezichten van vermoorde cartoonisten

Twee van de vermoorde cartoonisten van Charlie Hebdo zijn op een wel heel bijzondere manier geëerd. Ze zijn vereeuwigd als gargouilles of waterspuwers op een middeleeuwse vestingstoren in de Franse havenstad La Rochelle.

De Tour de la Lanterne, een van de vestingstorens van La Rochelle, werd sinds oktober vorig jaar grondig gerestaureerd. Na de aanslagen op het satirische weekblad Charlie Hebdo begin dit jaar vatte de verantwoordelijke architect het idee op om twee van de vermoorde cartoonisten te eren met een waterspuwer.

Cabu (foto onderaan), met zijn karakteristieke ronde bril, siert de noordoostkant van de toren, terwijl Georges Wolinski (foto bovenaan) het zuidoosten overziet. Zijn hoofd wordt langs weerskanten geflankeerd door een naakte vrouw.

"De gargouilles zijn niet alleen een eerbetoon aan de twee cartoonisten, maar ook aan alle bedreigde artiesten overal ter wereld", zegt de eindverantwoordelijke van de restauratie.