Hardnekkige fraudecarrousel met kapsalons stilgelegd

Het Brusselse gerecht heeft een criminele organisatie opgerold die systematisch schuldeisers, de fiscus en de RSZ voor miljoenen euro oplichtte via frauduleuze faillissementsconstructies. De fraude gebeurde voornamelijk via kapsalons. De hoofdverdachte is aangehouden, twee andere verdachten werden vrijgelaten.
Archieffoto

De hoofdverdachte was al sinds 2002 actief en bouwde samen met een malafide boekhouder en andere handlangers via zijn vennootschappen systematisch schulden op.

"De RSZ-schuld loopt op tot een bedrag van om en bij 2,6 miljoen euro en de verschuldigde bedrijfsvoorheffing bedraagt ongeveer 800.000 euro", aldus het parket. "Bij de faillissementen van de vennootschappen werd het actief van virtueel failliete vennootschappen zonder eigenlijke betaling overgedragen naar nieuw opgerichte of overgenomen vennootschappen."

In 2014 liep de man een eerste keer tegen de lamp. Toen deed de politie maar liefst 26 huiszoekingen waarbij 12 kapsalons en 2 boetieks werden gesloten. Ook drie onroerende goederen, vijf luxevoertuigen en 69.000 euro in kluizen werden in beslag genomen, net als 41.000 euro op verschillende bankrekeningen.

Na eerdere vrijlating meteen opnieuw begonnen

De hoofdverdachte verdween na de ontdekking van de eerste feiten in de cel, maar werd enkele maanden later vrijgelaten onder voorwaarden. Meteen zette hij zijn frauduleuze praktijken verder.

"Sinds zijn vrijlaten opende de man opnieuw drie kapsalons en bouwde daarmee opnieuw een RSZ-schuld op van om en bij de 50.000 euro en 10.000 euro aan verschuldigde bedrijfsvoorheffing", vertelt het parket. "Hij maakte zich opnieuw schuldig aan valsheid in geschrifte, gebruik van valse stukken, witwassen en misdrijven in verband met de staat van faillissement."

Afgelopen dinsdag werd de man opnieuw in de boeien geslagen. De federale gerechtelijke politie deed toen tegelijk 11 huiszoekingen. Daarbij werden 3 kapsalons in Herzele, Gent en Knokke-Heist in beslag genomen en verzegeld en werden ook drie voertuigen en meer dan 17.000 euro cash in beslag genomen.

"Twee verdachten legden bekentenissen af en werden nadien terug in vrijheid gesteld, de hoofdverdachte werd en opgesloten in de gevangenis in Vorst", aldus nog het parket.