Jambon pompt 46 miljoen in radionetwerk hulpdiensten

Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) investeert vanaf volgend jaar 46 miljoen euro in Astrid, het telecommunicatienetwerk van alle hulp- en veiligheidsdiensten in ons land. Dat heeft de minister bevestigd aan De Tijd.

De nv Astrid is al 17 jaar het telecombedrijf dat alle hulp- en veiligheidsdiensten in ons land voorziet van communicatietoestellen. Intussen zijn al meer dan 70.000 van Astrids radioterminals en biepers in gebruik bij de politie, de brandweer, de medische diensten, het Rode Kruis, de civiele bescherming, Defensie, de douane en de Staatsveiligheid.

Maar de jongste jaren zond de dienst zelf regelmatig noodsignalen de wereld in. De vorige regering had als enige aandeelhouder de geldkraan helemaal dichtgedraaid. Met een opgestapeld verlies van 50 miljoen euro en 117 miljoen euro aan structurele onderfinanciering als gevolg.

Jambon heeft nu aangekondigd dat hij vanaf volgend jaar 46 miljoen euro vrijmaakt voor het telecomnetwerk van de hulp- en veiligheidsdiensten. Dat bedrag wordt "gebetonneerd" in de nieuwe beheersovereenkomst die hij nog dit jaar wil sluiten met Astrid.

Tegelijk houdt Jambon grote schoonmaak bij Astrid. Zo is er een nieuwe, afgeslankte raad van bestuur met onder andere de ex-topman van Telindus.