Onderzoek tegen DSK voor fraude

Het parket van Parijs is op 28 juli een gerechtelijk onderzoek gestart naar Dominique Strauss-Kahn. De voormalige topman van het IMF wordt verdacht van fraude en misbruik van sociale middelen met de Luxemburgse investeringsbank LSK, die ondertussen reeds failliet is. Dat bericht het radiostation France Inter.
AP2012

Tegen Strauss-Kahn werd op 30 juni al een klacht ingediend door een ex-aandeelhouder van LSK, Jean-François Ott. Die man "verloor 500.000 euro die hij had geïnvesteerd in de groep". Ondertussen werd al een tweede klacht ingediend door een Macedonische ex-bankier, aldus France Inter.

"De vraag die de financiële cel van de gerechtelijke politie van Parijs moet stellen is: hoe zijn de 100 miljoen euro verkwanseld die vandaag door 156 schuldeisers wordt opgevraagd", staat op de site van France Inter te lezen.

Strauss-Kahn wou van LSK een hedgefonds ter waarde van 2 miljard dollar maken. Maar de groep werd failliet verklaard in november 2014, enkele weken nadat de oprichter, Thierry Leyne, uit het leven was gestapt. Strauss-Kahn had enkele dagen voor de dood van Leyne het voorzitterschap van LSK opgezegd.

Volgens France Inter en Le Parisien is het verdacht dat "DSK aan het hoofd van een twijfelachtig fonds kwam te staan. In de zomer van 2013 - een maand voor zijn komst - noteerde de groep nog een verlies van 13 miljoen euro. Bovendien had het hoofdfiliaal, Assya Luxemburg, moeite om de telefoon-, elektriciteitsrekeningen en de bureauleveranciers te betalen."

Volgens het journalistieke onderzoek was het de groep niet te doen om het geld van hun klanten naar de markt te brengen, maar kocht het zijn eigen filialen op om zo de koers kunstmatig te verhogen.