Oscarkandidaat gelanceerd op Netflix, nauwelijks in bioscoop

Vanaf vandaag kan het publiek kennismaken met "Beasts of No Nation", een oorlogsdrama dat nu al wordt genoemd als mogelijke Oscarkandidaat. Opmerkelijk genoeg komt de film niet of nauwelijks uit in de bioscoop, maar wordt hij wereldwijd gelanceerd op de streamingdienst Netflix. "Een momentum", zegt filmjournalist Ward Verrijcken.
AP

"Beasts of No Nation" is een film van Cary Fukunaga, die eerder al hoge ogen gooide met zijn verfilming van "Jane Eyre". De film is een oorlogsdrama over kindsoldaten in een niet nader genoemd Afrikaans land.

Hij werd voorgesteld op de filmfestivals van VenetIë en Toronto, op het grote scherm dus. "Het is wel degelijk echt cinema, een prachtig gefotografeerde film", zegt Verrijcken. De film werd weliswaar geproduceerd en volledig gefinancierd door de streamingdienst Netflix.

Daar kiezen ze er nu voor om hem uit te brengen op de streamingdienst, niet in de zalen. Of liever: nauwelijks in de zaken. In de VS is een beperkte bioscooprelease gepland, louter om tegemoet te komen aan de vereisten van de Academy die de Oscars uitreikt. Die bepaalt immers dat enkel films die op een groot scherm zijn vertoond, in aanmerking komen voor de begeerde filmprijzen.

"Over vijf à tien jaar zal mijn job er heel anders uitzien"

Dat een film van dat kaliber gelanceerd wordt op Netflix en niet op het grote scherm, noemt Ward Verrijcken "een momentum". "Er is bijna een revolte uitgebroken, want de Amerikaanse bioscoopuitbaters zijn uiteraard niet blij met deze evolutie".

Ook Verrijcken, als cinefiel, heeft zijn bedenkingen bij de ontwikkeling waarbij films meer en meer worden bekeken op een klein scherm, met (al dan niet zelfgekozen) onderbrekingen en niet langer in het gezelschap van méér mensen. Al beseft hij dat het een niet te stoppen evolutie is. "Over vijf à tien jaar zal de filmwereld en mijn job er heel anders uitzien", zegt hij. "In plaats van persvisies bij te wonen zal ik veel meer thuis blijven om films te zien."