Palestijnen steken tombe van patriarch Jozef in brand

In Nabloes op de Westelijke Jordaanoever hebben tientallen Palestijnen een belangrijk heiligdom in brand gestoken. De site is grotendeels vernield. Israël, maar ook de Palestijnse president Mahmoud Abbas reageren woedend.
AP2011

De "tombe van Jozef" is een klein heiligdom nabij Nabloes in het noorden van de Westelijke Jordaanoever. Vannacht werd de tombe aangevallen door tientallen Palestijnen en in brand gestoken. De Palestijnse politie kon de vandalen verjagen en de brand blussen, maar het gebouw heeft zware schade opgelopen.

De Palestijnse president Mahmoud Abbas heeft de brand "totaal onverantwoord" genoemd en heeft een onderzoek bevolen naar de daders. Hij zal het gebouw laten herstellen op kosten van de Palestijnse overheid.

De voorbije dagen is het geweld tussen Israëli's en Palestijnen opnieuw volledig uit de hand gelopen. Bijna dagelijks zijn er incidenten in en rond Jeruzalem. Palestijnen hebben er Israëli's neergestoken of met auto's omvergereden en werden daarop op hun beurt neergeschoten.

Bij het geweld zijn de laatste dagen al meer dan dertig doden gevallen. De onrust sluimert al langer, maar kwam tot een kookpunt toen Israël de toegang tot de voor joden en moslims heilige Tempelberg voor Palestijnen beperkte.

Graf van de patriarch Jozef?

De tombe van Jozef nabij Nabloes is een klein gebouw, maar is heilig voor joden, samaritanen, christenen en moslims. Het zou het graf zijn van de bijbelse patriarch Jozef, die volgens het verhaal door zijn broers als slaaf werd verkocht, in Egypte terechtkwam en daar uitgroeide tot de na de farao machtigste figuur. Hij zou daarna de joden in Egypte hebben opgevangen toen die op de vlucht waren voor honger.

Volgens een legende zouden de joden bij hun vlucht uit Egypte zijn sarcofaag meegenomen hebben en begraven in "het Heilige Land". Daarvoor is er evenwel geen enkel bewijs en de tombe wordt pas in de 5e eeuw na Christus genoemd. Het huidige gebouw dateert uit 1868 en werd in 2000 -ook al bij rellen- zwaar beschadigd.