Rusland kan troepen legeren in Centraal-Azië

Rusland en de meeste andere voormalige Sovjetrepublieken willen een gezamenlijke troepenmacht oprichten om de grens met Afghanistan te bewaken. Op die manier lijkt Rusland terug militair greep te willen krijgen op Centraal-Azië.

De leiders van het Gemenebest van Onafhankelijke Staten (GOS) -een oud samenwerkingsverband van ex-Sovjetrepublieken- zijn bijeen nabij de hoofdstad Astana in Kazachstan. Samen willen die staten een grensmacht oprichten om zich te beschermen tegen moslimextremisme uit Afghanistan.

Hoe groot die grensmacht moet worden en wie er deel van zal uitmaken, is niet bekendgemaakt. Die macht zou vooral de grens tussen Tadzjikistan en Afghanistan moeten bewaken. Dat land vreest voor het overslaan van het geweld vanuit buurland Afghanistan, zeker nu de internationale vredesmacht zich daaruit begint terug te trekken.

In Tadzjikistan zelf zijn er de voorbije weken opnieuw spanningen en schietpartijen tussen het leger van de ex-communistische president Imomali Rakhmanov en gewezen moslimrebellen die dreigen om opnieuw de wapens op te nemen. Tussen 1992 en 1997 werd in het land een bloedige oorlog tussen beide kampen uitgevochten.

Xinhua News Agency

Wil Moskou het "koloniaal rijk" herstellen?

Hoe dan ook wil de Russische president Vladimir Poetin opnieuw meer greep krijgen op de Centraal-Aziatische republieken die na de val van de Sovjet-Unie in 1991 hun eigen weg gingen. Losjes zijn die verenigd in het GOS, maar die organisatie stelt niet veel voor.

Met de nieuwe "assertiviteit" of "agressiviteit" (kiest u zelf maar) van Poetin eerder in Georgië (2008), recent in Oekraïne en sinds enkele weken in Syrië lijkt Moskou er erg op gebrand om de invloed te herstellen in gebieden die tot de vroegere Sovjetinvloed behoorden.

Er is inderdaad vrees voor het overslaan van islamitisch terrorisme à la taliban of IS, maar ook ziet Rusland niet graag dat China steeds meer interesse lijkt te hebben voor de regio, vooral dan economisch.

Hoe dan ook zit niet iedereen blijkbaar te wachten op Russische steun. Turkmenistan en Oezbekistan hebben op de top van het GOS laten weten dat zij zich niet bedreigd voelen vanuit Afghanistan en indirect dat ze dus ook geen Russische troepen nodig hebben.

AP2004