Trage wegen dit weekend in de kijker

Wandelaars, fietsers en ruiters halen komend weekend hun hart op langs authentieke landwegen of verkeersveilige doorsteekjes. Tijdens het campagneweekend van de "Dag van de Trage Weg" staan in Vlaanderen ongeveer 200 activiteiten op de agenda.

"Je kunt ervoor kiezen een tocht te maken in jouw buurt, cultuur te beleven of een spel te spelen op of langs trage wegen", zegt voorzitter Willem Boon (Trage Wegen vzw). "Of je maakt er meteen een ontspannend weekendje weg van." Vanaf dit jaar bevat het programma enkele verblijfsarrangementen met wandelingen of fietstochten langs trage wegen, ook nieuw dit jaar is het 'knooppunt' (Dilsen-Stokkem), waar diverse activiteiten en initiatieven samenkomen."

Vorig jaar werden in Vlaanderen 120 activiteiten georganiseerd tijdens het campagneweekend, dit jaar zijn er dat ongeveer 200, een absoluut record. "We zijn voor een deel op zoek geweest naar nieuwe partners, zoals de ruitersport maar ook jeugdbewegingen en kleine hotels en B&B's op toeristisch interessante plaatsen waar veel trage wegen samenkomen", zegt Sarah Vandenbroucke (Trage Wegen). "Maar ik denk vooral dat de thematiek leeft. Mensen zien dat trage wegen worden afgesloten of ingenomen, maar koesteren die voor zichzelf en hun kinderen. Ze willen een krachtig signaal geven naar gemeestebesturen en andere overheden dat trage wegen belangrijk zijn en dat ze meer en betere trage wegen willen."

Alle activiteiten komend weekend staan opgelijst op www.tragewegen.be, wie liever de taalgrens oversteekt kan meer inspiratie opdoen op www.sentiers.be. Overigens viert de nationale campagne in Wallonië haar tiende editie, daar werd voor de gelegenheid een feestweek georganiseerd.

Meest gelezen