Turkije vindt EU-steun in vluchtelingencrisis "onaanvaardbaar"

De Turkse regering vindt het steunplan van de Europese Unie om de vluchtelingencrisis in het land aan te pakken, "onaanvaardbaar". Met het oog op de komende verkiezingen voert Ankara dus de druk op de EU op.

Gisteren kondigde de EU-top in Brussel een breed steunpakket uit voor Turkije in de hoop om de vluchtelingenstroom via dat land af te remmen. Een precies bedrag voor die steun is evenwel niet vooropgesteld en dat ergert de Turken blijkbaar.

Volgens Turkije is er minstens drie miljard euro nodig om de 2,2 miljoen vluchtelingen uit Syrië op te vangen. Dat geldt komt echter niet uit de EU-begroting, maar moet van de lidstaten komen en de Turken gaan ervan uit dat dat nog niet zo gauw zal gebeuren. Inderdaad hebben veel lidstaten in het verleden hun beloofde steun voor de opvang van vluchtelingen in Europa niet of met veel vertraging betaald.

De EU had echter nog ander "lekkers" voor Ankara zoals soepele visaregelingen voor Turkse zakenlui en studenten en hernieuwde onderhandelingen over een mogelijke toetreding.

Tegelijk zijn echter ook de spanningen toegenomen na Europese kritiek op het geweld tegen de Koerdische minderheid en het muilkorven van de pers door de regering van president Tayyip Erdogan.

Wellicht wil de Turkse regering de druk op Europa opvoeren, deels ook met het oog op de komende parlementsverkiezingen op 1 november. Erdogan hoopt dat zijn moslimpartij AKP dan de absolute meerderheid kan heroveren, die ze bij de vorige verkiezingen in mei verloren heeft.