Turkse leger schiet drone uit de lucht aan grens met Syrië

Turkse gevechtsvliegtuigen hebben langs de grens met Syrie een drone uit de lucht geschoten. Het is nog niet duidelijk van wie het onbemande vliegtuig is, maar boven Syrië zijn al een tijd Russische drones actief. Ook Russische vliegtuigen hebben al enkele keren het luchtruim van NAVO-lidstaat Turkije geschonden.

Volgens de Turkse overheid was de drone het luchtruim binnengedrongen. Nadat het toestel drie waarschuwingen had genegeerd, zou het neergeschoten zijn door Turkse F-16's. 

Het onbemande vliegtuig is drie kilometer diep in Turks grondgebied neergestort. Het is niet duidelijk wat de afkomst is. Turkse militairen onderzoeken nu de wrakstukken. 

Rusland bombardeert al enkele weken de rebellen in Syrië om het regime van president Bashar al-Assad te ondersteunen. Daarbij worden ook Russische drones ingezet voor verkenningsopdrachten, maar de Russen zeggen dat al hun vliegtuigen en drones vandaag veilig teruggekeerd zijn.

Naast Rusland gebruiken ook de Amerikaanse en de Syrische luchtmacht drones in de regio en dus zou het toestel ook Syrisch kunnen zijn. In elk geval blijven de spanningen langs de Turks-Syrische grens erg hoog. De voorbije weken is het al een paar keer tot incidenten gekomen tussen Turkse en Russische gevechtsvliegtuigen. Moskou geeft toe dat zijn toestellen een paar keer per ongeluk over de grens zijn gevlogen.

AP2009

Syrische leger in aanval tegen Aleppo

Het Syrische regeringsleger is intussen een grootscheeps offensief gestart in en rond Aleppo, de belangrijkste stad in het noorden van het land. Het krijgt daarbij de steun van Iraanse Revolutionaire Wachten en strijders van de Libanese sjiitische militie Hezbollah.

Enkele weken geleden moest het leger van Assad veel terrein prijsgeven aan de rebellen, vooral dan aan het extremistische Nusrat-front dat beschouwd wordt als de Syrische tak van de terreurgroep Al Qaeda.

Door de Russische bombardementen heeft Nusrat echter flink wat klappen gekregen en nu wil Assad daarvan profiteren om verloren terrein terug te winnen. Ook in Homs, ten zuiden van Aleppo, wordt er hevig gevochten.