Vandeput wil terugtrekking uit Afghanistan herbekijken

Minister van Defensie Steven Vandeput (N-VA) wil herbekijken of het Belgische leger niet langer in Afghanistan moet blijven. "Als we vroegtijdig Afghanistan zouden verlaten -dus voordat het plaatselijk beleid volledig "in charge" is-, zou dat een blaam zijn voor de investeringen die we in het verleden hebben gedaan."

Gisteren raakte bekend dat de Verenigde Staten stoppen met het terugtrekken van hun soldaten uit Afghanistan. Aan het einde van het mandaat van Obama, begin 2017, zouden nog 5.500 Amerikaanse soldaten in het land blijven, zo kondigde het Witte Huis aan. De VS hoopt ook op een engagement van bondgenoten.

"We gaan dit herbekijken", zegt minister Vandeput. "We zijn in elk geval bereid om samen met onze partners, in deze vooral de Duitsers, te kijken welke maatregelen nodig zijn."