Vlaamse regering voorziet 200 miljoen extra voor sociale leningen

Het budget voor sociale leningen wordt in 2016 met 200 miljoen euro opgetrokken, tot 925 miljoen in totaal. Dat heeft minister van Wonen Liestbeth Homans (N-VA) geantwoord op een parlementaire vraag van CD&V.

Wie een woning wil kopen of renoveren, en over weinig spaargeld beschikt, kan bij de Vlaamse Maatschappij voor Sociaal Wonen (VMSW) of het Vlaams Woningfonds (VWF) terecht voor een sociale lening aan een voordelig tarief. Dat systeem is echter zo populair dat het budget voor sociale leningen in de loop van het jaar volledig uitgeput geraakt.

2014 was een recordjaar, met meer dan 7.500 leningen afgesloten bij VMSW en het VWF. Om aan die grote vraag te voldoen, deed de Vlaamse overheid dan ook een eenmalige injectie van 500 miljoen euro bovenop het budget van 700 miljoen.

Dit jaar was er geen geld voor zo'n injectie, maar naar aanleiding van een vraag van volksvertegenwoordiger Valerie Taeldeman (CD&V) bevestigde minister Homans nu dus dat het budget in 2016 wel verhoogd wordt, tot 925 miljoen euro in totaal.

Voor dit jaar kan al even geen sociale lening meer aangegaan worden. Vanaf 16 november is het mogelijk een leningsaanvraag te doen voor volgend jaar.