William geeft emotionele toespraak over zijn moeder

Op een galadiner voor de Britse stichting Child Bereavement heeft prins William tijdens een toespraak zijn moeder, prinses Diana, herdacht. William praat zelden over zijn moeder in het openbaar, maar maakte nu toch graag een uitzondering. "21 jaar geleden was mijn moeder aanwezig op de lancering van dit goede doel", zei William. Hij verwees zelfs kort naar het fatale ongeluk van Diana Spencer in 1997.

De vrijwilligers bij Child Bereavement helpen kinderen omgaan met het verlies van een ouder, en ouders bij het verlies van een kind. Ook William verloor zijn moeder toen hij 15 jaar was bij een auto-ongeluk met paparazzi in Parijs.

"Wat mijn moeder toen besefte -en wat ik nu ook begrijp- is dat verdriet de meest pijnlijke ervaring is die een kind of ouder kan ervaren", liet William verstaan. "Mijn moeder wilde mensen in nood helpen en ze zou immens trots geweest zijn op hetgene Child Bereavement heeft bereikt."

De prins is ook beschermheer van het goede doel. Child Bereavement wordt trouwens nog altijd geleid door Julia Samuel, een dierbare vriendin van Diana en tevens de meter van Williams zoontje, George. William begrijpt het nut van steun in moeilijke tijden des te meer hij nu zelf een jonge vader is.

Eerder op de dag was William te gast op de universiteit van Cambridge en verklapte hij aan een van de professoren daar dat de zes maanden oude Charlotte (Williams dochter) een "echte dame" is en dat George "heel levendig" is.

De toespraak van William: