"De magie blijkt nog altijd te werken"

Het was "a trip down memory lane". Pure nostalgie, toen een kleine week geleden musicalacteurs Brad Kane en Lea Salonga nogmaals "A whole new world" in de studio van het Amerikaanse tv-programma "Good morning America" brachten. 23 jaar geleden scoorden ze met dit nummer in de bioscoopfilm "Aladdin" (de hitparadeversie werd ingezongen door Peabo Bryson en Regina Belle). Nogmaals bleek dat Disneyliedjes duidelijk de tand des tijds konden doorstaan, en de emoties die ze toen opriepen, blijven oproepen.

Een Oscar voor "Beste originele lied" en een Grammy voor "Lied van het jaar". "A whole new world", het nieuwe begin dat Yasmine en Aladdin op een vliegend tapijt bezingen, was in de eerste helft van de jaren 90 een van de succesverhalen bij uitstek. "En 23 jaar later blijkt de magie nog altijd te werken", concludeerde menig nieuwswebsite. Het filmpje met Kane en Salonga heeft intussen anderhalf miljoen views. Ze beginnen te zingen op 2:00, met Alan Menken, die het nummer componeerde, achter de piano:

Nogmaals werd duidelijk hoe tijdloos Disneyliedjes kunnen zijn. Het aanbod lijkt eindeloos en een selectie is dus des te moeilijker. Toch zullen ook volgende 5 liedjes u weer even doen wegdromen naar de fantasierijke wereld die Disney tot bij kinderen en volwassenen doorheen de jaren bracht:

"Colors of the wind" - "Pocahontas"

De groene partijen waar ter wereld ook konden zich midden jaren 90 geen betere reclame wensen dan het ode-aan-de-natuurlied van Pocahontas. Judy Kuhn zong de filmversie van het nummer in en ex-Miss America Vanessa Williams maakte er een wereldhit van. En op de vraag hoe hoog een esdoorn kan groeien, is het antwoord even simpel als duidelijk: "Als je hem omhakt, zal je het nooit weten."

"You got a friend in me" - "Toy story"

De vriendschap tussen Woody en Andy in "Toy story" werd onmiddellijk, bij de start van de film, duidelijk gemaakt door deze bluesy-achtige "You got a friend in me". Uiteindelijk werd het nummer zo populair dat het ook in de vervolgfilms als themalied gebruikt werd. In Vlaanderen werd het al even heerlijk gecoverd door Arno Hintjens. Het originele nummer werd zowel geschreven als gezongen door Randy Newman.

"Under the sea" - "The little mermaid"

Het had iets van Harry Belafonte, met wuivende palmbomen op de achtergrond en de geur van kokosnoten in de neusgaten. Maar dit reggae/calypso-deuntje speelde zich helemaal af onder de waterspiegel, waar het leven omschreven wordt als "We got no troubles, life is the bubbles, under the sea!" Samuel E. Wright mocht de stem van krab Sebastian, die zich duidelijk als een vis in het water voelt, leveren.

"Bare necessities" - "The jungle book"

Misschien geen "Hakuna Matata" maar de filosofie van zorgeloos door het leven te stappen kon in "The jungle book" niet beter bezongen worden dan door beer Baloo. "Het moet niet allemaal moeilijk zijn ("Oh man, this is really living")", was de boodschap die hij aan Mowgli wilde geven, tot lichte ergernis van panter Bagheera. Jazzmusicus Phil Harris leverde de stem van de zingende Baloo.

"The circle of life" - "The lion king"

Afrikaanse invloeden waren niet ver weg in het lied dat de geboorte van de nieuwe leeuwenkoning Simba moest aankondigen in "The lion king", een geboorte waar andere dieren alleen maar ontzag voor konden tonen. Studiozangeres Carmen Twille, bijgestaan door Zuid-Afrikaan Lebo M., zong de intro, gecomponeerd door Elton John. Maar het was Elton John zelf die er een wereldhit mee scoorde en hem een van de 3 Oscar-nominaties voor “Beste originele lied” in 1994 opleverde. Als Simba de lucht in gaat, blijft wellicht een van de mooiste filmmomenten ooit.

lees ook