"Drugsbaron El Chapo gewond bij ontsnapping"

Joaquin "El Chapo" Guzman, de meeste gezochte drugshandelaar ter wereld, is de voorbije dagen slechts ternauwernood aan zijn arrestatie kunnen ontsnappen, zegt de Mexicaanse regering. In zijn vlucht heeft hij ook verwondingen opgelopen, maar er was geen rechtstreekse confrontatie met de politie. De overheid communiceert doorgaans weinig over de zoektocht naar Guzman.
AP2014
"El Chapo" bij zijn arrestatie in 2014

Joaquin "El Chapo" Guzman ontsnapte in juli uit zijn zwaar beveiligde cel in de gevangenis El Altiplano in Mexico. Guzman is de leider van het grote Siñaloa-drugskartel en wordt beschouwd als een van de machtigste drugsbaronnen ter wereld. Zijn ontsnapping was een blamage voor de Mexicaanse president Enrique Peña Nieto. Zowel binnen als buiten de landsgrenzen wordt met man en macht naar hem gezocht.

De autoriteiten communiceren doorgaans amper over de zoekacties, maar nu heeft de Mexicaanse regering een mededeling verspreid. "We werken samen met internationale instanties om Guzman te vinden", luidt het. "De voorbije weken concentreerden de zoekactie zich vooral in het noordwesten van het land, in de deelstaat Siñaloa (waar Guzman oorspronkelijk vandaan komt, nvr). Volgens de informatie die wij kregen, sloeg Guzman de voorbije dagen in zeven haasten op de vlucht, wat ertoe leidde dat hij verwondingen aan zijn been en zijn gezicht opgelopen heeft."

Guzman is slechts ternauwernood aan zijn arrestatie kunnen ontsnappen, is de boodschap, dat bewijst zijn haastige vlucht. De mededeling benadrukt voorts dat de verwondingen geenszins het gevolg zijn van een rechtstreekse confrontatie tussen Guzman en de politie. Meer details worden niet bekendgemaakt. Behalve: "Het veiligheidskabinet blijft alles in het werk stellen om deze crimineel terug op te pakken."

Ontsnapping die stof doet opwaaien

De ontsnapping van Guzman deed heel wat stof opwaaien. Hij kon vluchten door een tunnel van 1,5 kilometer lang die liep vanuit zijn cel tot buiten de gevangenis. Na zijn ontsnapping stak Guzman op Twitter meermaals de draak met president Peña Nieto en de politie.

Speurders gaan ervan uit dat hij hulp van binnen de gevangenis gekregen heeft. Verschillende leden van het gevangenispersoneel zijn opgepakt en ondervraagd.

Het was niet de eerste keer dat Guzman op spectaculaire wijze uit de gevangenis gevlucht is. In 1993 werd hij opgepakt in Guatemala en opgesloten in een andere Mexicaanse gevangenis. Daar wist hij in 2001 te ontsnappen, naar verluidt door zich te verstoppen in een mand met vuile was. Pas in 2014 kon hij weer gevat worden.